18

tak sepatutnya di 3 pagi...


paham ke title n3 ni ya..? :-p

nak cerita ma selalu susah hati disebab kan hal ni.. kesah boboy yg sering TIDOR LEWAT!

ade bace n3 ana suzana pun mengalami benda yg sama.

sebab2 yg dpt di kesan..

- boboy x de xtvty yg boleh buat dia letih di siang hari..biasa nya ma melayan dia bace buku..main thomas..petang2 pulak dia tdo.. dia mane main kt luar rumah..bahaya seyh..x dok pagar :(
kalau leka n terlepas pandang dah tentu dia ke main road.
kalau bawak main ke luar pun..


dia tertdo keletihan dlm kul 9 mlm..bangun semula kul 12..
berJAGA lah semula.:(

- minum manis2..choc ya juga..mamam gni bg dia energy..
tu pasal malam berjaga je dia'
- dia sngt suka watching cd di malam hari,leka depan tv..:(
bile tegur' kejap je dia off..lepas tu dia on kan semula cd player'

boboy pandai on -off sendiri player'..on- off tv..

lelame dgn sendirinya dia lelap.

mata dia segar bugar pukul 2-3 pg..pukul 1 pagi req nk susu..nak- makan...laporr...:-p
waktu tdo dia dlm pukul 4 lebih'..
bagun semula pukul 10-11.

siblah mammy mu ni x kerja,
setakat ni boleh layan kn peel dia..tp..grgghhh...x leh di biarkan!

aqeel di 3 pg'

ni terkantoi dgn ma,
sedang asyik lena..ma di ganggu dgn bunyi2 cartoon.
rupenya dia tengah menonton tv! depan screen pulak tu..uwaaa~

exif file gambar ni-

Taken on
December 12, 2009 at 3.01am PST



yang ni pulak malam seterusnya..

mata yg dh layu,di suruhnya MELUKIS!
dah lame mummy tinggalkan zaman lukisan ni nak..
lepas satu..satu dia suruhnya lukis kengkawan si thomas ni'

bantailah janji ade rope :-p



tgok boboy...

Taken on
December 13, 2009 at 3.46am PST



malam td pun mcm ni juga..mmg dia tdo lewat.

wut to do..??

selain dr persekitaran yg selesa - suhu bilik - pakaian yg sesuai - nasihat & teguran..
pemakanan.. ape lagi ya..?


help me fwens..



(",)

18 yg comments:

LiAnA said...

haha.. dulu Aqil mcm ni..kol 2-3 pagi segar bugar..

pastu akak terus tukar jadual tido dia.. ma pun taukan akak pun duk umah je...

cara akak lak.. Aqil bgn pagi dlm kol 10am paling lewat.. tido petang dalm kol 3pm..
tu paling awal..tp lambat mcm mana pun tido by 6pm mesti kejutkan dia.. takder istilah kesian atau apa.. ni utk kebaikan dia gak..

malam mmg akak tk bg mkn mende manis.. pas magrib terus bg mam nasi.. dia lapar just bg biskut atau roti.. coklat mmg tak bg..benda manis bg dia energy..

malam paling lewat dia tido kol 12.. nak bg letih akak layan dia main bola... hehehe

cuma tu jelah makanan manis jgn bg 7pm ke atas..

LiAnA said...

lupa nak pesan.. kalau dia dh tido ptg.. malam jgn bg tido awal sgt.. sbb nanti tengahmlm dia bgn lak main...

Adekniza said...
This comment has been removed by the author.
Adekniza said...

ala la..sian ma... sib baik ma tak keje kan..kalo adek tatau nk wat camne..
apa kata ma bertegas sket..mlm tu kalo dia sibuk nk main2..tutup jek lampu..suh dia tido..
ptg2 tu ma bwk dia kluar main bola ke..mcm liana ckp tu..sure dia penat..
bertegas sket..marah dia..ckp kalau tak tidur takleh tgk thomas ke apa..nanti dia paham sendiri...
or
ma masukkan dia kindy..bila dia dh terbiasa rutin kindy..sure penat n nak tido malam punye...
Good luck ma.. :)

ps: sorry delete comment atas tadi..ade typo..

-iLLa- said...

adam pun skg dh tdo lambat..channle kartun kt 613 tuh mmg xkan abeh laa..tgk slagik bole..slain kami laki mini x tdo..dia pun xnk tdo..mmg kot ehh..

aNa SuZaNa said...

Ma..
tahniah sebab kita senasib..ma handle sorg..ana handle 2 org..kekekek..alisya lain kes...tak sama sbb dia baby lagi..

tp skrg ni anak2 ana dah mula tido awal sket dr biasa..biasanya 3-4 pg br lelap kan..tp lani lewat2 dua pg dah pengsan..tp still consider lewat gak kan..kekekkeke..

POSH76 said...

hi ma...mesti u penatkan...dia nak membesar tu...hehe

superheroes' mom said...

sis, mesti jaga rutin tidor. by let's say 10, semua orang dalam rumah mesti bersiap untuk tidur. lampu tutup, no other activities, mama papa pun mesti masuk tido sama.everyday buat rutin ni, lama2 dia akan faham. kalau dia bangun and pasang tv or apa2, sis kena bertegas sikit. tutup tv, simpan kertas pensel. and cakap now masa tidor, mesti tidor. kalu nangis, sis kena tahan hati. insist now masa tido jugak.
All the best ;)

I want to lose weight said...

Boleh geng ngn Khaleef..

Khaleef ni kalau dibiar.. smpi ke Subuh dia larat tgk TV..

Penyebab jadi camni..
Sebab dia tido siang lama..
Dia leh tido 4-5 jam pada waktu siang..
Sebab dia dok umah PIL...
Tak leh wat apa laa kan..

Tahun depan ni nak sekolah..
Cadang nak anta kadang2 je ke rumah PIL..
Balik sekolah nak biar dia main kat opis ni smpi penat..

shabiela said...

anak2 sha plg lewat kol 12 mlm.. tp amalin, kuat tdo siang..bgun kol 8 am, tdo lak kol 11 am.. tgh hr tdo kol 3 pm. tp mlm sib xpernah tdo lewat sgt..

si kakak kdg2 jer.. skang kakak bg main basikal ptg2.. biar dia letih.. br dia tdo lena..

mlm2 jrg bg manis2.. slalu sorok.. ekekek..kalo buah tu kira ok tak? sha ikut petua member2 blog gak..

cam aqeel, nk bg main ptg kt luar bahaya lak kan.. sib mu dok umah..

Syikin said...

yap.. rata2 mengatakan kawal time tdo dorang kan..
hakim kalau tak tdo siang nanti ptg kul 6.30pm dia kaan start tdo... tapi ckin bagi can kejap ja.. 7.30 mesti kejutkan.. kena keras ati la sket kan.. alhamdulillah pukul 10 selalunya rutin tdo.. kalau weekend..hakim tdo siang start pkul 2.30 until 6pm.. lama kan.. tapi pukul 10 still bleh tdo dan tak bangun2 sampai la ke subuh..lega!!!.. ma try la.. buat jadual rutin..good luck n all the best ya:)

MAKCIK REHAN said...

makcik baru nk ckp...leh geng dgn kalep, mak dia dah habaq dulu rupanya.

no choice la ma, ubah jadual tido dia. Mencah WAJIB tido between 12-3ptg shj. kalau dh lepas kol 3 dia tak tido jugak, memang kami tahan dia tak bagi tido langsung siang. so far, mlm latest kol 10 dia dah sangap.

once in a while, yes, kami bagi chance dia tido lewat sikit. but takdela sampai 2-3 pagi. paling lambat pon dlm kol 12 jer.

mlm nk tido bawak masuk bilik gelap. on air cond dan kipas sesedap rasa [tak sejuk sgt], baring sebelah dia dan startlah bed time story. citer rekaan mama dia tiap2 mlm adalah sang kancil dan sang buaya.

cuba yer ma. ma dok umah, lagi senang nk train.

m@ said...

thanx all yg bg pendapat...ma try buat sebaik mungkin..nanti ma cerita perkembangan nya mcm mane..

tq all;)

Ella said...

m@ - mesti penat melayan boboy kul 3pagi tu. huhu.
i think better siang or ptg ma bg dia main kt luar, bg dia penat.
mlm mesti dia tidor lena.

tp sib baiklah m@ tak keje.
kalau I, haruslah i tidur gak dia main sorg2. heheh

nti apa2 update okey...

babyfreaks@ratusiput said...

penawarnye...mummy dia kena buat adik lagi satu.bagi aqil kawan...hehehe...

d.a.m.i.q.u.l.a said...

cantik ma lukis.dah mcm train betul lak.kalo dami kotak2 buat 2,3 ketul jadila haha

gee ryder said...

belah mlm jgn bg mkn mende manis yg bg tenaga..konfem lewat tido..

tp aqeel skg pun kalo tido magrib bgn blk kul 10..tp kul 1pg dia bole tido blk..xpenah smpai kul 3..cuma sbb bejln aritula smpai kul 4 gak bru tido..

1st thing 1st kena paksa jgn bg tido siang..ajak jejalan bg main ke

Drama Mama said...

iskk tension gak kalau macma tu kan. i tak tau plak, coz tak pernah la had these prob.

irfna pernah la 2-3 kali baut camtu bangun 2-3 pagi ajak main. but rarely.

Related Posts with Thumbnails
Back to Top