21

jerawaat! help...



tolonglah saya....sy mengalami masalah pimples yg sngt bnyk di DAHI!

sedih n stress di buatnya'..sebelum ni x de masalah pimples pun..dunno lah dlm seminggu - dua ni bak cendawan tumbuh pulak.

geliiiiii.....:((

bekas jerawat yg dh kering menjadi hitam..arghhhh...

silalah cadangkan ubat yg patut sy gunakan..plzzz.....plzzz...

weekend ni nak dating dgn bestfwens ..sy sngt malu...:(

21 yg comments:

Shida said...

ma,kalo shida jerawat naik time nk period jer..huhuhu..sian ma..everynight sblm tido,lap muka dng tuala yang dicelup dlm air panas..jgn la panas sgt,nnti melecur plak muka..hehe..slmt mencuba..

Ella said...

la siannya ma..
my face plak dry sgt2 skrg ni..

tgh nak pikir2 cr skincare ...

Nieza Ishak said...

kak nieza pun sama gak ma.
Tp skrg ni akak peyod ..

gatal jerk tangan nak garu2 ...huhuhu

irenedahayu said...

ma, ayu rasa kan ma ada makan apa2 kot. macam kacang? or apa2 yang boleh bagi kulit ma naik kerawat? macam ayu kulit muka alhamdulillah, tak ada apa, tapi bila ayu makan kacang je, mengaru sakan la aku kat muka ni. mask tu pun kekadang buat naik jerawat tau. ma cuba tuam dengan air suam panas tengok. :D

shabiela said...

naper jd gitu? kalo peyed, naik x byk cmtu kan.. oxy dh try?

mama idzareef said...

takbleh nak tolong sbb fizz pn bermasalah jerawat ni...huhu..dh tua2 ni makin galak plak dia tumbuh..tensen sgt.. maybe ma becos nk peyed kot..

dianaibrahimali said...

ma.....adakah sbb allergic dgn mekap kat poh kong hr tuh???

m@ said...

shida,
ok ma cube jugak mlm ni tq..;)

sis ella,
dry..ha kne letak creame kasik glow..ma pun no idea dh ni..

kaknieza,
ha..cmne nk buat tp ma x period pun..lmbt lg.

ayu,
ma try komen kat blog ayu susahlah..ayu letak chatboz ya.
ma x mkn kacang..duk pkir tp makanan berminyak ade lah.ni tetiba dia naik mendadak.

sha,
ha ma nk beli oxy lah..kerutu.kalau peyed x kuar bnyk mcm ni.
ni hari2 ade je tumbuh2.

mamaeve,
ma pelik b4 ni x jd gni pun..
uwaaaa:((

diana..,
b4 tu dh ade skit..tp since makeup tu bertambah bnyk..
bgun pagi mesti berminyak n ade je cik jerawat ni.dahi je pulak tu ok..:(

eynda said...

Minum air masak banyak tak??
Petua nak hilang jerawat yg akak buat dulu2...tumbuk daun semambu, ambik airnyer bancuh dgn bedak sejuk....konfirm licin muka hehe...tapi mana nak cari daun semambu sekarang huhu....

m@ said...

kakeynda..ha ma ni kurang minum air masak..aduila..
daun semambu rupenya cmno tu..nanti tanye mom.
big thanx kak:)
jerawat ni dr kuman kan..

Emilia said...

siannye ma...mcm eynda cakap kena minut air bebanyak dan jgn makan yg berminyak ok. nak cadangkan skin care takut tak sesuai pulak dgn ma nanti....
tapi klu emi time period keluar jerawat letak oxy 10 cepat la sikit dia kering...

neisya said...

letak bedak sejuk tak jalan ke ma?

ma, nak minta tolong...kalau p kat penang port...tny sat tiket ke medan ambik awal boleh tak, ke hari nak naik tu baru boleh beli?

dah cari no phn...tak jumpa plak dalam internet ni

liana said...

lerr td komen pjg2 tah mana ilang uwaaa..

ma stress ker?? ker tak ckp tido??
biasa kat dahi ni pasal tak cukup tido..

nak petua kg senang jer..
amik bedak sejuk pastu campur dgn serbuk bunga cengkih/kayu manis..

biasanya ku beli bedak sejuk yg cecair tu pastu basuh bersih cengkih/kayu manis..tapis keringkan..blender kering pastu campur je dlm botol bedak sejuk tu..

bila nak guna goncang pastu letak kat tang jerawat..cubalah..

m@ said...

emi,
mlm ni ma crik oxy 10..ma rasa kurang minum yer jugak. tq:)

kakenisha'.

penag port? ma xpernh p stu lg kut..jauh dr rumah ma.
nanti ma tnyekn kat hby ya;)
x pakai bedak sejuk kak..
nk p beli mlm ni:)

kakliana,
ma cukup tdo..x stress sngt..
tp pelik jugak nape dia naik sekali bnyk'
yehaa...mudah je nk buat.ma cuba nanti ma bgtau hasilnya ya.
tq kak..

emmuah all!

babyfreaks@ratusiput said...

em sapu putih telur je ma...atau pun air tanak nasi yg pekat2 tu...tggu suam2 la baru sapu kat muke buat cam masker...sama gak cam putih telur tu.bila kering baru cuci..kdg2 nk bli ubat2 jual ni kang lom tau serasi ngan kulit kite...

iNa said...

lor...awatnye jd gitu ma...?
sbb make up kt poh kong ye gak kut...

try la petua2 diorg bg tue..
harap2 leh hilang........

POSH76 said...

ni yg paling tak suko ni.....tp tngk ur pimple tu cam ada related to ur hair...kan cuaca la ni panas...

drink a lot of water tau...

Lady of Leisure said...

jangan stress ma, tenangkan hati.. kadang2 stress pun leh sbbkan jerawat,,

Topsy-Turvy Mum said...

k rox punya experience, kalau memanjang naik..buat apa pun tak surut2...last solution amik pil hormon..yg ni mmg sgt2 berkesan! setahun 2-3 bijik je naik..

d.a.m.i.q.u.l.a said...

alah ma,sikit je tu...dami pun kene 2,3 minggu neh.sampai jadi hitam bekas die.tonyoh moisturizer garnier,dh cerah balik hehe

Abrahyn said...

i pon hadapi masalah yg sama...masuk 33thn ni berlumba2 jerawat nak tumbuh kat muka nih...huhuhu

Related Posts with Thumbnails
Back to Top