12

kesah rumah johor...









cerita sikit pasal rumah ni'..

rumah ni di beli masa hby bujang lg..
means sebelum ma kawen'
bile dh kawen dgn happy nya masuk rumah..brg2 rumah perabot etc pun hby dh sediakan.dh reno sikit.
punyelah happy masa tu, wlwpun bukannya BANGLO..semi -D pun bukan..
hanye rumah teres 3 bilik kenit jerk:-p

tp x lame ma dpt stay kat rumah ni sbb ma bekerja kat melaka..weekend jelah dpt balik' dlm 6mnth mcm tu hby dh kne pindah penang.
x puas rasanya duk rumah sendiri.:(

rumah tu disewakan kat org..kelamin punye 2 ank. tp ank bini nya kat RAUB pahang..dia bujang jelah duk umh tu..sekali sekali family dia dtg
penghujung thn 2005 rumah disewakan..

dh hampir 3 bulan dia keluar dr rumah..tergerak hati sngt nk tengok rumah tu..hampir 4 thn dh x balik johor..lgpun nk kemas2 skit ade penyewa baru nk masuk.

jdnya,
raya 6 ma pun pergilah ke johor..
amik kesempatan cuti panjang ni.


emm..terkejut awlnya tgok keadaan rumah dr luar.mcm x terjaga je.

bile masuk dlm rasa sedih..sayu semua ade.,

ape dh jd?

- remote aircond bilik n living area dh hilang.. langsung dh x boleh pakai
- lampu candlier ade yg dh patah krsytalnya ade yg x boleh nyala
- KC yg paling sedih..
dh tertanggal pun ..ANAI2 yg mkn..bnyk pulak tu..:(( syg sngt rasa GERAM kenapelah penyewa ni x jaga ke dunno lah ape yg jd.
- langsir yg ma tinggal 4 thn lepas TAK berganti..sampai dh reput dia x tanggal2kn..
- pintu bilik pun anai2 dh ngap..semua nk kne tukar uwaa

heran lah dh berkahwin pun..wife dia x kesah ke agaknya..?
maklumlah menyewa jer:(

ni living area..zoom in kat langsir sliding dh reput..tu lah langsir yg ma tinggalkn dlu x berganti selama 4 thn.



KC yg d makan ANAI2.. kalau berjaga mesti anai2 x makan kan..? betul tak?




dh terkopak pn



hby yg pening



nak sedapkan hati..maybe kayu solid ni anai2 gemar kut'..dlukn pesyen KC kayu2 gni'..:-p



rasanya mesti fwens paham kn perasaan ma..
wlwpun boleh d repair semula,
tp ma sngt ralit yelah dpt duduk kat umh ni pn sekejap..dpt penyewa pulak x reti nk jaga brg..x boleh kalau x sewakn kat org..agaknya penyewa baru pun kalau tgok keadaan gni..sure dia x nk sewa kn..?

wut to do..??







12 yg comments:

dianaibrahimali said...

kalau umah yg disewa jauh....mmg mcm2 blh jd.... dekat pun mcm2 hal2... apa nak buat...sabar jelah... ada duit repair sikit2....

Suriza_Eryna said...

Sabar jerlah, nasib ma tak baik dapat penyewa mcm tu, ada gak penyewa yang baik jaga barang org, tapi ni memang penyewa pemalas namanya, umah mcm tu punya cantik pun tak nak jaga.. cari penyewa baru buat perjanjian ma,lebih selamat

aNa SuZaNa said...

ana pun skrg menyewa gak ma..
sejak nak pindah umah sdiri ni umah yg ana duduk ni mcm buat perangai lak..merajuk kot

dgn mar2 kat dapur tertanggal lah, dgn pintu bilik dah nak tercabut la..bilik air nak tersumbat la..dah nak 5 thn ana dok umah ni..tp mmg akan berlaku hal2 kerosakkan ni..mcm kami inform kat owner dan minta kurangkan sewa utk kami repair kerosakkan dulu..

pastu br byr sewa mcm biasa balik...dlm situasi MA ni lainnya sbb depa tak inform segala kerosakkan kot..

m@ said...

tq diana n sue..
ma tembak sekali lg anai2 ni nanti..kosnya uwaaa

ana,
aha penyewa ni blah mcm tu je..dia x bgtau pun ape2 kejadian.
tu yg terkejut skit.
remote aircnd pun hilang ape kes kn.
sabar jelah.

liana said...

waaa ni org yg duduk ker dinasour hehe

kami dulu pun penah menyewa sethn.. sementara rumah siap pasal nk beli brg umah sesikit.. tp kami jaga umah tu.. tuan umah bg kami umah kosong jer.. sebatang besi langsir pun tak pasang...sbb umah baru.. kami penyewa yg 1st sekali..sumer pasang sendiri.. nk pindah tak cabut pun besi tu..

sampaikan tuan umah cakap kamilah penyewa paling baik wakaka..

POSH76 said...

Anai2 mmg menakutkan....

penyewa mmg cam gitu ...dia dulik apa bukan umah diakan...

jadi tukang sewalak kena sabo bnyk2....huhu

sesemutku said...

ehh bsrnye umah..dapo pn luas...
ermm gini la kalo kasi sewa..payah la nk cari penyewa mcm i...hahahaha

Shida said...

sabar je la ma..shida pun pernah jd penyewa tapi shida jaga rumah tu mcm rumah sendiri..hehe..yang selesa duduk,kita jugak kan..macam2 org,mcm2 ragam..

m@ said...

heheeh sis liana,
bagusnya..rumahs ekarang pun ma menyewa.x kesahlah sewa ke umhs endiri yg penting kita yg nk duduk dgn selesa kn.
ade org gni jenis x kesah.

sis posh..betul2..
sabar jelah pengajaran buat ma juga.

mut..ehhe x besar pun umh ni..dlm gambar je tu

betulla shida'
kita nk duduk selesa kn x kesahlah umh apepun.tp dunnolah' maybe dia bujang pergi kerja balik dh malam..weekend jenjalan mane ade time nk jaga kc semua tu.huhu

iNa said...

pelik kan penyewa nie...snggup duk ngan anai2..huhu....duk bujang,x jenguk2 dapur agaknye...

sabar ye fatem...

shabiela said...

lawo umah ma.. tp sedih tgk kabinet dapur tu.. nk wt cmner kan.. nasib la dpt penyewa cmtu.. ada rezeki baiki skit2..

umah mak sha lg la.. kabinet dapur tu penyewa leh amik ms nk pindah.. bygkan kabinet melekat kt dinding dia leh amik.. belum cermin2 kt dinding lg.. pindh skali ngn brg kita.. :(

adex-aieda said...

mcm niler..
kalau kita dok jauh...
penyewa xbaper amik pot pasai umah..maybe sbb dia pon dok bujangkan...mmg x jagalah umah tuh..umah hubby adex pon..bg sewa kat org..jd hancur umah...sayang sangat..dgn tombol pintu bilik semua hancur...penyewa tu lari dgn x byr sewa umah..la ni..x payah ada penyewa...biarkan je umah tu kosong...

Related Posts with Thumbnails
Back to Top